Neden e-ticaret? E-Ticaret İstatistikleri, e-ticaret sitesi açmak için gerekenler.

E-Ticaret nedir? 

E-Ticaret, kısaca ürün ve hizmetlerin internet üzerinden satılması anlamına gelir. Artık günlük hayatımızın vazgeçilmezi olarak E-Ticaretin birçok çeşidi vardır.

B2C: (Business to Customer) En yaygın e-ticaret şekillerinden biridir. İşletmeden müşteriye e-ticaret olarak adlandırılır. Türkiye'de bu sitelere örnek olarak hepsiburada.com, yurt dışında amazon.com örnek verilebilir.

C2C: (Customer to Customer) Tüketiciden tüketiciye e-ticaret ise, arada aracı olmadan ya da satıştan komisyon alan üçüncü bir tarafın katılımı ile yapılır. Türkiye'de bu e-ticaret şekline örnek olarak gittigidiyor.com ve sahibinden.com, yurt dışında ise ebay.com örnek verilebilir.

B2B: (Business to Business) İşletmeler arası e-ticaret olarak bilinen B2B, tedarikçiler arası ya da toptancı parekendeci arasındaki ürün ve hizmet satışıdır. Örneğin bir fabrikanın bayileri ile kurduğu sistem ile bayilerin internet üzerinden sipariş vermeleri bu ticarete örnek verilebilir. Ya da franchise olarak açılan şubelerin, tedarikçi ana firmadan internet vasıtasıyla ödeme yaparak ürün ve hizmet alışı verilebilir.

G2C: (Government to Customer) Devletten halkına e-ticaret olarak tanımlayacağımız bu sistem ile, vatandaşların devlete olan ödemelerini internet üzerinden yapmaları örnek verilebilir.























E-Ticaretin Türkiye'de Büyümesi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye'de e-ticaretin büyüme oranı 2009'den sonra hızla arttı, 2010-2011 arası %46,32'lik büyüme ile hızlı bir giriş yapmışız, 2011-2012 arası %34,35 oranında, 2012-2013 arasında ise %37,44 oranında büyümüş, ortalama %39,68 oranında diyebiliriz. 2014 yılı büyüme oranı eminim daha yüksek olacaktır.  Peki neden e-ticareti tercih ediyoruz?



Neden E-Ticaret?

1. Tüketici için, günün her saati 7/24 ürüne ve hizmete ulaşmanı imkanı,
2. Tüketici içini mağaza mağaza dolaşmadan, yorulmadan, kolayca alış veriş yapılması,
3. Tüketici için fiyat avantajı. Üretici ile parekendeci arasındaki aracı sayısını azaltarak ucuz fiyat sunması,
4. Üretici için, 7/24 satış, mağazayı gece kapatıp gitmek yok.
5. Üretici için, az elemanla hızlı satış, pazarlamacı sayısının azaltılması.
6. Üretici için, dünyanın her yerine global olarak erişilmesi, küçük bir bölgeden tüm dünya pazarına erişim.























E-Ticarette Yapılan Hatalar

İnsanlar bir web sitesi açtık, sipariş patlaması olacak düşüncesindeler. Kazın ayağı göründüğü gibi değil, e-ticaret kolay para kazanma gibi görülse de çalışma yapmadan kazanç beklemek doğru değil. Kulaktan dolma, söylentilerle, iş yapmak maalesef bizim en büyük derdimiz, yeterince araştırma yapmadan bilmediğiniz yollara amatör şekilde dalıyoruz. Oysa geçmişte bir çok insanın düştüğü hataları inceleyip yapmamak, profesyonel yardım alarak yapmak, sadece bizim değil diğer gelişmekte olan ülkelerin de  en büyük derdi. İş planı yapmadan, maliyetleri hesaplamadan gözü kara girişimler hüsranla sonuçlanıyor. 

Şimdi madde madde sık yapılan hatalara değinelim.

1. Piyasadan daha pahalı ürün ve hizmet sunulması, kampanya ve süreli indirimlerin yapılmaması.

2. Ek masrafların hesaplanmaması, kargo maliyeti ve ürün iadesi gibi durumlar düşünülerek fiyat belirlenmelidir. 

3. Satış sonrası desteğin zayıf olması, forumlarda ve şikayet sitelerinde yapılan olumsuz eleştirilerin cevaplanmaması ve güvenilir şirket itibarının kaybolması ya da hiç oluşturulamaması.

4. Marka imajının ve dijital kimlik çalışmalarının oluşturulmaması. Web sitesini yaptırmak işin ilk ve önemli bir adımı olsa da daha sonra web sitenizin reklamını iyi yapmalısınız.  

5. Pazarlama ve reklam için gerekli insan kaynağı ayrılmaması. Bugün artık sosyal ağları yönetmek için bile şirketler ekip kuruyorlar.

6. Tedarik zincirinin oluşturulmasında meydana gelen aksaklıklar. Zamanında ürün temin edememe, ödeme dengesindeki sorunlar, deneyimsiz elemanlardan veya iyi eğitilmeyen elemanlardan doğan olumsuz sonuçlar.

7. Süre. İnsanlar e-ticaret sitelerinin kısa sürede kazanca dönüşeceğini, ekrandan dolarlar fışkıracağını sanıyor. Bir web sitesi, yayınlandıktan 10-15 gün içinde Google'da görüntülenmeye başlar. Rakiplerinizin sizden önce web sitelerini açtıklarından, Google'da hemen üst sıralara çıkmanız mümkün değildir. Bazı üç kağıtçılar, size Google'da 1 numara olacaksın garantisi verse de  itibar etmeyin, Google'ın genel belli kriterleri vardır, fakat açıklamadığı ve sürekli değiştirdiği başka kriterler de vardır. Yıllar boyu yerli yabancı makaleleri okuyanlar ancak bunları bilir. Bütün reklam türlerini deneyin, tv'lerde reklam maliyetli olsa da halen en etkili yöntem, bunun yanında özellikle dijital reklama önem verin, sosyal ağlarda sık sık reklam geçin. 



E-Ticaret Sitesi Açmak için Gerekenler

1) Domain Adı (Alan Adı). www.siteniz.com şeklinde bir alan adı alın ve en az 2 yıl kaydettirin. Alanı adı rahat yazılır, akılda kalır, Türkçe karakter içermeyen bir alan adı olursa daha iyi olur. Deneyimli bir Web tasarımcınız var ise size önerilerde bulunacaktır. 

2) Hosting(Bulundurma). Web siteleri 7/24 kesintisiz çalışan, güçlü ve güvenli sunucularda bulundurulurlar, bu işlem için de genellikle yıllık bir ücret ödersiniz. Kesintisiz hizmet veren, teknik desteği iyi olan firmalar tercih edilmelidir. Bu işlemi de web tasarımcınız aracılığı ile halledebilirsiniz. 

3) Ödeme yöntemleri olarak Türkiye'de Kredi Kartı, EFT/Havale ve Paypal tercih edilmektedir. Müşterilerce en çok tercih edilen şu an kredi kartıdır. Kredi kartı için bir bankaya Sanal-POS başvurusu yapabilirsiniz. Yıllardır çalıştığınız, sizi tanıyan, cironuzu bilen bir bankadan başlamanız daha doğru olur. Garanti, İş Bankası, TEB, Yapı-Kredi gibi bankalar e-ticaret başvurusu için daha uygundur, bazı bankalar bin dereden su getirmekteler maalesef. Çok bilinmese de Paypal Express ile de artık kredi kartı çekimi yapılabilmektedir, komisyon oranları da değişebilmektedir, www.paypal.com.tr 'den bakabilirsiniz. 

Banka, ilk önce e-ticaret sitenizin bitmiş halini görmek isteyecektir. SSL sertifkası alınmış, ürünler girilmiş olmalıdır, SSL sertifikanızı yine web tasarımcınız halledecektir. Bankaya başvurduktan sonra onay süreci, bankadaki ticari itibarınıza göre kısa veya uzun sürebilmektedir. 

4) Bankadan Sanal-POS başvurusu yaptınız ama olumsuz sonuç aldıysanız, diğer ödeme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Banka yıllık başvuru ücreti ve satıştan komisyon alacaktır. Başka ödeme yöntemleri de vardır, örneğin Paypal  gibi ödeme yöntemleri de satıştan komisyon alırlar. Satış arttıkça komisyon oranı artar. Pay-u gibi sistemler hem giriş ücreti, hem de satıştan komisyon alırlar.  































KAYNAKLAR

1.BKM Verileri
http://www.egirisim.com/2009-2013-yillari-arasi-turkiye-e-ticaret-buyume-orani-ve-hacmi/

2
. Oğuzhan TAŞ, E-Ticaret Güvenliği Seminer Notları

Bookmark and Share