Microsoft Windows ve Linux Karşılaştırmaları

Microsoft Windows, benim gibi 90'lı yıllarda bilgisayarlarla tanışmış birçok insan için vazgeçilmez bir işletim sistemi.  XEROX'un geliştirdiği görsellikten Apple etkilendi ve MacOS doğdu, Microsoft da Apple'dan etkilendi ve Windows doğdu. Microsoft, pazarlama politikasıyla ve Apple'in ürettiği pahalı cihazlar yerine PC'lerde  çalışan bir işletim sistemi ortaya çıkarınca insanların gözdesi oldu.
 
Windows'un donanım tanımada fazla sorun yaratmaması, Microsoft Office gibi zengin  uygulama yelpazesi sunması yanında zengin dil desteği, pratik görsel arayüzü sayesinde  sadece Türkiye'de değil dünyada da en çok tercih edilen işletim sistemleri arasında  olmasını sağladı. 
 
Tabi ki çok tercih edilince de donanım üreticileri de Windows'a uygun sürücüler(driver) geliştirdiler ve sattıkları bilgisayarlarda Windows'u kurulu halde sundular. İnsanlar kolay kullandıkları işletim sistemi ile de bilgisayarlara yakınlaştılar ve daha fazla bilgisayar  alınmaya başladı. Sonuçta donanım üreticilerinin de işine geldi,  Windows'a yoğun destek verdiler. 






















Bugün HP, ASUS, DELL gibi donanım üreticileri en son Windows sürümününü donanımlarında sunarak müşterileri bir nevi Windows kullanmaya özendirmekte ve bir nevi zorunlu bırakmaktadır. Öyle ki Windows8 yüklü bir bilgisayara Windows 7 kurmak istediğinizde üretici sitesinden dahi Windows 7 sürücüsü bulunamıyordu. Windows 8'i sevmeyen ya da sadece Windows 7'de çalışan bir yazılımı olan kullanıcı çaresiz Windows 8  kullanmaya mahkum oldu. Çünkü uygun sürücü(driver) bulunamayınca, işletim sistemi donanımı tanımıyor ve ses, görüntü veya internete bağlanamama problemleri ortaya çıkıyordu.
 
Kurumsal pencereden bakınca firmaların teknik destek alabilecekleri bir  merci olması işlerin aksamadan yürümesi için gerekliydi. Microsoft'un her ülkede destek veren ekiplerinin olması, diğer işletim sistemi üreticilerinin bu konuda geri planda kalması, yıllarca kurumsal firmalar tarafından tercih edilmesine neden oldu. 
 
Sunucu pazarında Unix ve Linux yıllardan beri rakipsizdi.  Microsoft Windows Server ailesi, 90'larda Windows NT ile zayıf  attığı adımları, ilerleyen yıllarda Windows 2003, daha sonra Windows Server 2008 ve 2012 ile pekiştirdi. Bu arada da Linux dünyası boş durmadı, Amerikalı bir firma tarafından çıkarılan Redhat Linux, ücretli teknik destek, kolay kullanıcı arayüzü ve daha iyi donanım tanımasıyla bankaların bile tercihi oldu. Linux'un Windows'a karşı sağladığı performans üstünlüğü de ORACLE, IBM gibi veritabanı üreticileri tarafından da desteklenmesini sağladı.
 
Peki özellikle son kullanıcılar tarafından fazla bilinmeyen Linux,  şimdi neden konuşulmaya başlandı? 
 
Şimdiye kadar Microsoft ürünlerini ücretsiz kullanan firmalara yazılım lisanslama  zorunluluğu getirildi. Lisanslama Maliyetini ödemek istemeyen firmalar alternatif aramaya başladılar. Windows'ları lisanslı olsa da Excel, Word, Access gibi iş hayatının vazgeçilmezi olan paketleri barındıran Microsoft Office'i  lisanssız kullanan firmalar Libre Office ve Open Office gibi ücretsiz paketlere yöneldiler. Açık kaynak Office paketleri içinde yer alan ve Excel, Word, Powerpoint  ile aynı göreve sahip yazılımlar, kullanıcıların yadırgamadan geçmesine neden oldu. Microsoft da Office yazılımlarının Web üzerinden kullanılmasını sağlayan ve tamamen bulut sistemlerle uyumlu Office365'i piyasaya sürdü. Google Documents sayesinde  de Web tabanlı Office dökümanlarına erişilmesi, Google'ın bulut depolama sistemi  Google Driver'daki dökümanların web üzerinden işlenebilmesini sağladı. Android işletim  sistemi üzerinden de ve diğer mobil işletim sistemlerinden de Google servislerinin  kullanılması, geniş kitleler tarafından Office365'in yayılmasını önledi.




















 
Linux'un öne çıkma nedenlerini söyleyelim;
 
1) Linux kullanıcı arayüzü daha görsel hale geldi, insanlar daha kolay kullanmaya başladı.
 
2) Linuxlerin hemen hemen tüm dağıtımlarında Türkçe dahil zengin dil desteği geldi.

3) Linux çekirdekleri yeni donanımları tanır oldu ve sürekli güncellendi.

4) Linux dağıtımlarının Bedava sürümleri yanında ücretli Teknik destek alınabilen sürümleri çıktı.

5) Linux ortamında da Ofis, Oyun vb. uygulamaların çeşitliliği arttı.

6) Tamamen Web tabanlı yazılımların piyasaya hakim olmasıyla, bir işletim sistemine bağlılık sona erdi ve dolayısıyla Windows üzerinde çalışabilme zorunluluğu da aşılmış oldu. 

7) Linux'lere virüs bulaşmaması, insanlara zaman ve para kazandırdı. Windows'a sürekli bulaşan   virüslerden dolayı işleri aksayan insanlar,  zaman ve para kaybetti.  Bu aşamada Antivirüs firmalarını ceplerini doldurdular, bir anlamda Windows sayesinde zengin oldular. 

8) Linux ve Windows'u aynı bilgisayara kurduğunuzda, Linux tarafından Windows'un dosyalarını görebilir ve erişebilirsiniz. Fakat Windows tarafından Linux dosyalarına erişemezsiniz. Nedeni, Linux'un Windows dosya sistemleri olan NTFS ve FAT'i tanımasıdır. Linux, Ext2, Ext3, Ext4, Jfs, ReiserFS, Xfs, Btrfs, FAT, FAT32, NTFS gibi birçok  dosya sistemini tanır ama Windows sadece kendi dosya sistemlerini tanır.


HOSTİNG ( Web Sayfası Bulundurma ve Yönetim açısından)

1) PHP, Perl, Phyton gibi diller hem Windows hem Linux sunucularda çalışır. ASPX uzantılı dosyalar yeni nesil ASP.NET'de yazıldığını, ASP uzantılı dosyalar eski klasik ASP ile yazıldığını gösterir. ASP.net Microsoft teknolojisi olduğunda sadece Windows Server sunucularda çalışır. Basit HTML ve JavaScript'den oluşan sayfalarınız varsa sunucunun Windows veya Linux olması fark etmez. 

2) Access-SQL Server /MySQL Veritabanları
Access ve SQL Server veritabanları sadece Windows sunucularda çalışırlar, Microsoft'un ürettiği bu veritabanları Linux üzerinde çalışmaz. MySQL hem Windows hem de Linux üzerinde çalışabilen bir veritabanıdır ama ağırlıklı Linux sunucular için tercih edilir.

3) Downtime
Downtime, sunucunun yeniden başlatmak (restart) için zorunlu kalındığı durumdur. Bilinen bir yargı vardır. "Linux sunucular, Windows sunuculara göre daha uzun süre yeniden başlatmadan stabil bir şekilde çalışırlar ve daha az bakım gerektirirler" diye bilinir. Belki, Linux Yöneticisi, Windows yöneticisine göre belli bir plan dahilinde yeniden başlatıyor olabilir. Ama bu konuda Linux sunucular daha iyi olarak bilinir.

4) Güvenlik
Güvenlik açısından iki sunucunun da avantajları ve dezavantajları vardır. İki sunucuyu da yöneten kişi alanında uzmansa problem yoktur. Fakat Windows sunucular virüs, malware gibi zararlı yazılımlara daha savunmasızdırlar. Windows sunucular için Antivirüs maliyeti söz konusudur ve antivirüsler de sistemi korurken biraz da sistem kaynaklarını tüketirler.  Dr. Nic Peeling ve Dr Julian Satchell'e göre Windows için 60.000'nin üzerinde virüs varken, Linux için 60-100 civarındadır (2) Antivirüs Maliyeti 20$'dan 400$ a kadar çıkmaktadır.

5) Maliyet
Windows Sunucular maliyetlidir, ayrıca Microsoft SQL Server veritabanını kullanan bir yazılım geliştirdiyseniz daha fazla sunucu ücreti ödersiniz. Windows ve Linux üzerinde çalışan kaliteli FireWall (Ateş Duvarı) Yazılımları ücretli olsa da,  Linux dünyasında bedava Firewall yazılımları bulabilirsiniz.   

6) CPANEL: Linux sunucular Cpanel ile rahatça yönetebilirsiniz.  Linux için paralı hosting yönetim yazılımları olsa da CPanel ücretsiz olması yanında, kolay ve pratik olduğundan tercih edilir. Windows sunucularda genelde ücretli Plesk Panel kullanılır.

7) Email Yönetim Sistemi olan Microsoft Exchange Server ve istemci yazılımı Microsoft Outlook çok popüler. Linux dünyasında ise Qmail, Postfix sunucuda, ThunderBird ise istemci email yazılımı olarak kullanılıyor. Linux üzerine Qmail ve Postfix'i kurmak kolay değil ama Exchange Server'in da kolay kurulduğunu zannediyorsanız çok yanılırsınız, kurulum esnasında verilen her hata mesajını Microsoft Technet de aratmak ve yamaları indirmek tam sabır işi. Microsoft umarım Exchange 2010'dan sonra durumu düzeltir. 
 

Karar sizin, işletim sistemlerini karşılaştırmak benden, kullanmak sizden..
Görüşmek üzere...

Kaynaklar:

1) http://www.superb.net/blog/2013/01/09/windows-hosting-versus-linux-hosting/


2) http://www.diffen.com/difference/Linux_vs_Windows


3) http://www.tuxradar.com/content/linux-vs-windows-7
 
Bookmark and Share