Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi aslında İngilizlerin geliştirdiği bir mini bilgisayardır. İlk geliştirilme amacı, bilgisayar alacak kadar gücü olmayan dünyadaki fakir bölgeleri bilgisayar teknolojisine ekonomik olarak kavuşturmaktır. Fakat bu amacı dışında o kadar çok yerde kullanıldı ki, artık bu amacın çok ötesine geçti ve  dünyada 1 milyon adet sattı. Örneğin Raspberry Pi'yi bir medya oynatıcı olarak kullanabilirsiniz, müzik ve video gibi medya dosyalarını çalabilirsiniz. Sadece bu iş için Raspberry Pi'ye özel OSMC gibi işletim sistemleri bile geliştirilmiş. Örneğin bir öğretmen birçok Raspberry Pi'yi birbirine bağlayıp hepsini PINET ile yönetebilir, tüm Raspberry Pi'lerin bir sabit diske yazmasını sağlayabilir. Bir güvenlik sistemini oluşturabilir, kameraları bağlayabilirsiniz. Genel amaçlı GPIO girişlerine çeşitli sensörler bağlayıp veri toplama amacıyla kullanabilirsiniz.

Python, C/C++, Java, Ruby gibi birçok programlama diliyle yazdığınız kodları Raspberry Pi üzerinde çalıştırıabilirsiniz. Özellikle Programlamaya Giriş derslerinde Raspberry Pi oldukça fazla kullanılmaktadır. Dilerseniz bir web sunucu haline getirip, web sitelerini bile bu cihaz üzerinde barındırabilirsiniz. 

Kendisine ait işlemcisi, belleği, sabit diski(hard diski), USB girişleri, HDMI girişi ve 10/100 LAN ağ portu mevcuttur. Kredi kartı büyüklüğündeki bu mini bilgisayarda bir bilgisayarda olan hemen her birim yer almaktadır. Peki Raspberry Pi bilgisayar yerine geçer mi, bu soru ne iş yaptığınıza bağlıdır. Tabi ki, normal bilgisayarlardaki İşlemciler gibi güçlü bir işlemciye sahip değil, ARM işlemci kullanıyor fakat bu işlemci bile birçok işi görmeye yeterli oluyor. 


 

Raspberry Pi donanım özelliklerine bakacak olursak; 1 GB RAM belleğe sahiptir. Sabit disk olarak da Class 10 SD Kartları kullanır.  İşlemci olarak Raspberry Pi 900 Mhz Quad Core işlemci kullanırken, Raspberry Pi 3, 1200 Mhz işlemci kullanır. İki işlemci arasında çok fazla bir performans farkı olduğunu söyleyemem, internette uzmanların yaptığı birçok testte de bu görülmektedir. 

Raspberry Pi'yi satın aldığınızda sadece bir elektronik kart satın almış olursunuz, burada değineceğimiz birçok parçayı ayrı olarak satın alırsınız. Örneğin SD kart üzerinde gelmez, bir işletim sistemi kutabilmek için en az 8 GB bir SD Kart işinizi görecektir. İşletim Sistemi olarak Debian Linux'un bir türevi olan özelleştirilmiş Rasbian Linux işletim sistemi ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Fakat Microsoft'un geliştirdiği özel bir Window 10 sürümü olan Windows IOT Core da bulunmaktadır. Ayrıca Ubuntu Mate, Ubuntu Snappy gibi farklı işletim sistemleri de bulunmaktadır. Kısaca, yapacağınız işe göre, kullanmak istediğiniz teknolojiye göre işletim sistemi seçip kullanabilirsiniz. 
 
Raspberry Pi 2 ve Raspberry Pi 3 şimdi piyasada olan sürümler, bu yazıyı yazdıktan 3-4 ay sonra Raspberry Pi 4  de çıkacaktır. Raspberry Pi 3 ile birlikte BluTooth ve Wireless(Kablosuz) desteği gelmiştir. Elinizde Raspberry Pi 2 varsa,  kablosuz olarak internete bağlanmak için USB porta takılan mini adaptörlerden alıp kablosuz internete hiçbir ek sürücü kullanmadan bağlanabilirsiniz. OğuzhanTaş.com da yaptığım testlerde fazla pahalı olmayan NETIS marka kablosuz adaptörlerin iş gördüğünü söyleyebilirim. 
 
Peki monitör olarak ne kullanacağız? Raspberry Pi üzerinde bir HDMI girişi bulunmaktadır, böylece HDMI girişi olan televizyona veya monitöre bağlayıp görüntü alabilirsiniz. Eğer DVI girişli bir mönitöre sahipseniz DVI-HDMI dönüştürücü almanız lazım, yalnız OguzhanTas.com'da yaptığım teslerde birçok dönüştürünün iyi performans vermediğini gördüm, kolaylıkla iade edip, değiştirebileceğiz bir elektronik malzeme mağazasından almanız tavsiye olunur. 

Ayrıca Raspberry Pi üzerinde bulunan kamera girişine Raspberry Pi için geliştirilmiş özel kameraları bağlayıp görüntü işleme, güvenlik  vb. alanlarda kullanabilirsiniz. Elektronik devre bağlantıları yapıp başka aygıtları kontrol edebilmek için 40 pinlik GPIO(Genel Amaçlı Giriş Çıkış Kapıları) bulunmaktadır. 

Peki elektrik güç girişi nerede ve cihaza ne ile elektrik vereceğiz? Şu an telefonlarınız için kullandığınız üzerinde 5Volt 2 Amper yazan güç kablolarını kullanarak  fişe takabilirsiniz. Ayrıca PowerBank de bağlayıp kullanabilirsiniz.





Gerekenler
================
- Rasberry Pi 2 veya Raspberry Pi 3
- Class 10 SD Kart
- Raspberry Pi 2 için 5V 1.8A güç kablosu, Raspberry Pi 3 için 5V 2.5 Amper maksimum güç
- Altın uçlu HDMI kablosu
- Raspberry Pi Koruma kabı
- Raspberry Pi 2 için NETIS marka Wireless Adaptör(uyumlu başka marka da olur)
- HDMI girişi olan bir monitör


KAYNAKLAR
https://www.raspberrypi.org
https://developer.microsoft.com/en-us/windows/iot
https://www.adafruit.com/category/105
http://market.samm.com/raspberry-pi-3


Şimdilik bu kadar gelecek yazılarımızda görüşmek dileğiyle.

Mutlu çalışmalar,
Oğuzhan TAŞ
Ocak, 2018.

Lütfen bu sayfadaki yazıları başka yerde kullanırken referans olarak belirtiniz. Bookmark and Share