Web Tasarım öğrenmeye nereden başlamalı?

 Web Tasarım günümüzde popülerliğini her geçen gün artıran bir bilişim alanı. İnternetin tüm dünyaya yayılması ve bugün cep telefonlarından, tablet bilgisayarlardan sokaklarda bile ücretsiz şekilde internete bağlanabilmemiz, bu dünyaya olan ilgiyi artırdı. Bu kadar ziyaretçisi olan bir dünyaya, profesyonel iş uygulamaları hızla kaymaya başladı. Bugün artık birçok şirket tüm yazılımlarını internet üzerindeki platformlara taşımaya başladı. Klasik masaüstü yazılımların güncelleme dertleri ve bakım masrafları gerek şirketleri gerekse yazılımcıları web dünyasına itti.      

Bir yazılım geliştirmek istiyorsunuz diyelim, geliştirilen uygulama Windows, Linux, MAC gibi platformlarda çalışabilmeli. Ne yaparsınız, tabi ki web tabanlı bir çözüm geliştirirsiniz. Kullanıcı ister evinden, ister gittiği ülkeden rahatlıkla bağlanabilir, işlerini coğrafi bölgeden bağımsız olarak devam ettirebilir. Aklınızda soru kalmaması için bu uzun girişi yaptım. Peki web tabanlı bir çözüm üretmek için neleri bilmeliyiz?  
Önce HTML(Hypertext Markup Language), yani Veri İşaretleme Dili, bugünlerde HTML5 sürümü ile yeni özellikler kazandırılan web sayfalarının ana görüntüleme dili. Öğrenimi çok kolay ve basit omakla birlikte, pratik yapmadığınızda akılda kalmaz. Çeşitli yazılım geliştirme araçları ile HTML kodları otomatik olarak üretilir. Bu araçlar otomatik üretse de tavsiyem tamamen HTML'ye hakim olmanızdır. 

CSS,(Cascading Style Sheet) ise iyi bir web tasarımcı olmak için elzem olan bir teknoloji. HTML web sayfalarına 
hükmetse de CSS olmadan profesyonel görünümde ve her cihazda çalışan sayfalar hazırlayamazsınız. CSS ile sayfanıızın nasıl bir şabllona yerleşeceğini planlarsınız. CSS ile farklı şablonlar hazırlayıp, görünümü farklı sayfalar üretebilirsiniz. Google arama motoru da tablolar kullanarak hazırlanmış HTML sayf
alarından çok CSS ile biçimlendirilmiş sayfaları sever.

Jquery ise sayfalarına hareket katmak için geliştirilmiş, daha az kod yazarak daha çok iş yapacağınız bir teknoloji. Eskiden kullandığımız JavaScript'in tahtına oturdu, birçok özelliği JavaScript'den alsa da, sürekli yenilenen kütüphanesi ile wenb tasarımcıların vazgeçilmezi haline geldi.

Dinamik dillerden birini (ASP.net veya PHP gibi) de bilmek zorundasınız, zira Jquery istemci tabanlıdır, son kullanıcı Jquery kodlarını inceleyebilir, görebilir ama Jquery hızlıdır. ASP.net, PHP, Perl gibi diller ise sunucuda çalışan ve HTML kodlarını istediğiniz gibi üretmenizi sağlayan teknolojilerdir. Son kullanıcı, ASP veya PHP'nin ürettiği kodları göremez, sadece sunucu bilgisayarda bulunan web sunucu aracılığı ile üretilen HTML kodlarının sonucunu görür. Bu da güvenlik açısından önemlidir.


Dinamik diller, diğer taraftan veritabanı ile de iletişim kurarak, verilerin sunucularda saklanmasını, sorgulanmasını sağlarlar. Web dünyasının hızlı gelişmesi de dinamik dillerden sonra olmuştur. 90'lı yıllarda hazırlanan sadece HTML kodundan oluşan web sayfaları günümüzde tamamen ASP.net ve PHP ağırlıklı dinamik dillerin kullanıldığı sayfalara bırakmıştır.

Peki PHP mi, ASP.net mi öğrenmelisiniz? Diğer bir makalede iki dilin de farklarını anlatıp seçimi size bırakacağım.

Gelecek yazımızda Web sunucunun çalışma mantığını anlatacağız.  Hoşçakalın...

Oğuzhan TAŞ -2014
 
Bookmark and Share